24410 22373, 6976 970789

Τα αρθρόποδα αυτά ανήκουν στη κλάση των Αραχνοειδών της οικογένειας Sarcoptidae. Είναι στρογγυλωπά, έχουν ψευδοκεφαλή και πάνω σε αυτή δύο κεραίες και ένα ζεύγος προσακτρίδες. Το τέλειο έχει τέσσερα ζεύγη ποδιών και τα δύο μπροστινά τελειώνουν σε απομυζητήρες. Είναι κοσμοπολίτικα και μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια της ψώρας, η οποία είναι μεταδοτική και προκαλεί έντονη φαγούρα και κνησμό. Τα ακάρεα αυτά μεταδίδονται με άμεση επαφή κυρίως, ενώ σπανιότερα έμμεσα, δηλ. με ρούχα, σεντόνια κλπ.

Αρκετά από τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα. Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

akaria-copy
Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

Όπως και με όλα τα είδη των αλλεργιών, η θεραπεία από την αλλεργία λόγω ακάρεων ξεκινά με το να τα αποφεύγει κανείς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως βοηθούνται άμεσα από την απομάκρυνση όσοι υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα. Βοηθά επίσης το τακτικό πλύσιμο των στρωμάτων και των κουβερτών με ζεστό νερό. Χρήσιμα είναι επίσης τα αντισταμινικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.